Afspraak maken

Plan online een afspraak

U kunt bellen naar 06-82302421. Wanneer ik u niet te woord kan staan, kunt u een bericht inspreken (naam en telefoonnummer) u wordt dan binnen 24 uur teruggebeld.

Auriculotherapie

“ In het oor projecteert de hele mens”

                                Dr. Paul Nogier (1908-1996)

Auriculotherapie ofwel ooracupunctuur is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. Het principe van de ooracupunctuur is het herstellen en genezen met de oorschelp als werkterrein. Medisch spreekt men van auriculotherapie (auricula-oor, therapie-behandeling).

Grondlegger Dr. Paul Nogier, was de eerste die uitgebreide studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor. Hij onderzocht de aansluiting bij de regulier westerse geneeskunde, neurofysiologische principes en reflexologie.

Wat houdt de therapie in

Balans in lichaam en geest

Op en rond het oor zitten ruim 200 reflexzones van het gehele menselijke lichaam. Elk lichaamsdeel, elk orgaan, elke functie heeft een gelijk acupunctuurpunt (reflexzone). Deze reflexzones vormen als het ware een plattegrond van het menselijke lichaam. (het foetusmodel van Nogier)

Via zenuwbanen is er verbinding en communicatie met het zenuwstelsel en wordt de toestand van de organen doorgegeven aan het centrale zenuwstelsel. Centraal in het proces van genezing bij (pijn)klachten en/of ziektebeelden staat dan ook het centrale zenuwstelsel.

Middels het intakegesprek en uitgebreide oor inspectie kunnen de actieve punten/of combinaties (waar de disbalans zit) op diverse manieren worden behandeld.

Meestal worden er gelijk verblijfnaaldjes gezet maar bij ernstige klachten worden er eerst acupunctuurnaalden gezet die 20 minuten in het oor blijven zitten en worden daarna vervangen door verblijfsnaaldjes.

Voordelen van een verblijfsnaaldjes zijn de langere intense werking op het oorpunt, kan tot 14 dagen blijven zitten (met pleister). U kunt gewoon douchen, zwemmen of sporten.

Ook kan gekozen worden voor magneetbolletjes/zaadjes. De zaadjes worden vaak ingezet bij allergie/irritatie (vaccaria-koekruid). Deze vorm kan ook tot 14 dagen blijven zitten. Met name bij kinderen maar ook voor ouderen met angst voor naalden.